Een 2e spoor traject komt in beeld wanneer een langdurig zieke werknemer niet terug kan keren bij zijn of haar huidige werkgever. Tijdens dit traject wordt dan gezocht naar passende arbeid bij een andere werkgever. De Wet verbetering poortwachter vraagt de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts of arbodienst om hier samen uit te komen. Maar is dit eigenlijk ook verplicht? In dit artikel legt A&B Care B.V. u haarfijn uit hoe het zit.
Is starten tweede spoor traject altijd verplicht?
Is een zieke werknemer niet in staat om terug te keren in zijn of haar oude functie? En zijn er ook geen vervangende werkzaamheden mogelijk bij de huidige werkgever? Dan is de werkgever verplicht om een tweede spoor traject op te starten. Hier is één uitzondering op. En dat is als de bedrijfsarts adviseert om af te zien van re-integratie via een tweede spoor traject. In dat geval volgt er ook geen loonsanctie.
Wat is verplicht bij een 2e spoor traject?
Bij een tweede spoor traject wordt van de werkgever en werknemer verwacht dat ze er samen uitkomen. Hierbij hebben beide partijen hun verplichtingen. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:
- Een werkgever is verplicht om een 2e spoor traject op te starten als blijkt dat een eerste spoor niet mogelijk is. Dit gebeurt op zijn vroegst in de 8e week van het verzuim en uiterlijk tot 6 weken na de 52e week.
- Verder is de werkgever verplicht om voldoende moeite te doen om de werknemer tijdens het tweede spoortraject te ondersteunen. Dit kan ook door externe hulp in de vorm van een re-integratiecoach in te schakelen. Wanneer een werkgever niet kan aantonen dat hij voldoende actie heeft ondernomen, kan de verplichting om 2 jaar de loonkosten te blijven doorbetalen worden uitgebreid tot maximaal 3 jaar.
- Ook de werknemer is verplicht om zich in te zetten tijdens een 2e spoor traject.
- Een tweede spoor traject is pas succesvol als er passend werk wordt gevonden. Is de vacature niet passend is, is de werknemer niet verplicht om deze te accepteren. Na 6 maanden wordt iedere baan als passend gezien.
- Als er een passende vacature wordt gevonden, is de werkgever verplicht om de werknemer hier eerst via een detacheringsregeling te laten werken. Pas wanneer zowel de werknemer, werkgever als de nieuwe werkgever tevreden zijn over de re-integratie, wordt er een arbeidsovereenkomst opgesteld met de nieuwe werkgever.
Hulp bij 2e spoor traject van A&B Care B.V.
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u onze re-integratiecoach inschakelen om uw 2e spoor traject te begeleiden? Bel ons op +31(0)85-2031331 stuur een e-mail naar info@a-b-care.nl of laat een bericht achter op ons contactformulier. Dan nemen wij snel contact met u op!