Een werknemer heeft rechten, maar ook verplichtingen bij een 2e spoor traject. De Wet verbetering poortwachter schrijft namelijk voor dat werknemer en werkgever samen aan een succesvolle re-integratie werken. In dit artikel zet A&B Care B.V. de belangrijkste 2e spoor verplichtingen van de werknemer voor u op een rijtje.
Actieve en constructieve houding
De belangrijkste 2e spoor verplichting voor een werknemer is om actief bij te dragen aan de eigen re-integratie en een constructieve houding aan te nemen. Wanneer dit als onvoldoende wordt beoordeeld, zal er een sanctie worden opgelegd. Hierbij kunt u denken aan het opschorten of stopzetten van de uitbetaling van het loon door de werkgever. Maar ook het UWV kan een sanctie opleggen door de aanvraag van een werknemer voor een WIA-uitkering te weigeren.
Verplichtingen werknemer bij re-integratie 2e spoor
Het actief meewerken van de medewerker aan zijn eigen re-integratie bestaat uit een reeks verplichtingen. Hieronder vindt u de belangrijkste.
- Bedrijfsarts bezoeken: bij langdurig verzuim is de medewerker verplicht om op het spreekuur van de bedrijfsarts te verschijnen. Deze kan dan vaststellen of deze in staat is om te werken.
- Plan van aanpak (PVA): wanneer de werkgever een 2e spoor traject voor de werknemer start, zijn de partijen verplicht om het PVA dat tijdens het 1e spoor werd opgesteld aan te passen naar de nieuwe situatie.
- Voortgangsgesprekken voeren: de werknemer heeft de verplichting om minimaal één keer in de zes weken met de werkgever om de tafel te gaan om de voortgang van het 2e spoor traject met de werkgever te bespreken.
- Evalueren na een jaar: als het 2e spoor traject na een jaar nog steeds niet succesvol is, zijn werknemer en werkgever verplicht om de gestelde re-integratiedoelen te evalueren.
- Passend werk accepteren: een werknemer hoeft tijdens een 2e spoor traject alleen passend werk te accepteren. Maar als er na een half jaar nog geen vooruitgang is geboekt, is een werknemer verplicht om ook open te staan voor een baan die minder goed aansluit bij zijn of haar werkervaring of op een lager opleidingsniveau. Als er onenigheid ontstaat of een vacature wel of niet passend is, kan het aanvragen van een deskundigenoordeel door het UWV uitkomst bieden.
- Taal leren: wanneer de taal een obstakel is bij het vinden van een nieuwe baan is de werknemer verplicht om deze te leren om de kans op een nieuwe baan groter te maken.
Contact opnemen met A&B Care B.V.
Wilt u meer weten over de verplichtingen van een werknemer tijdens een 2e spoor traject? Of een vrijblijvend een offerte aanvragen voor begeleiding door onze re-integratiecoach? Bel ons dan op +31(0)85-2031331 stuur ons een e-mail via info@a-b-care.nl of laat een bericht achter op het contactformulier; en wij nemen snel contact met u op!