Als de re-integratie van een zieke werknemer via een tweede spoor vastloopt, kan zowel de werkgever als de werknemer een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV om het proces weer op gang te krijgen. In dit artikel vertelt A&B Care B.V. u wat dit inhoudt en wanneer u dit aanvraagt.

Wanneer deskundigenoordeel aanvragen?

Bij een tweede spoor traject wordt verlangd dat werkgever, werknemer en de arbodienst of bedrijfsarts er samen uitkomen. Wanneer dit proces vastloopt kan dit door middel van een deskundigenoordeel door een onafhankelijke partij (het UWV) weer in beweging worden gebracht.

Duidelijkheid scheppen

Zowel de werkgever als de werknemer kan bij een tweede spoor traject een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Vaak is er onenigheid of een vacature wel of niet passend is voor de werknemer. Of bestaat er twijfel of onenigheid of de andere partij zich wel voldoende inspant voor een succesvolle re-integratie. Ook komt het voor dat een werknemer uitsluitsel wil of er daadwerkelijk geen toekomst meer is bij de huidige werkgever. Of dat deze gewoon probeert om goedkoop van hem of haar af te komen.

Voor werkgever en werknemer is het onafhankelijke oordeel vaak genoeg om de situatie te kunnen accepteren en het tweede spoor traject te hervatten.

Deskundigenoordeel is niet bindend

Het deskundigenoordeel wordt uitgesproken door een arbeidsdeskundige of een verzekeringsarts. De uitspraak is niet bindend en het is dan ook niet mogelijk om bezwaar te maken. Wel is het mogelijk om een second opinion te vragen bij een onafhankelijke bedrijfsarts. Ondanks dat het deskundigenoordeel bij een tweede spoor niet bindend is, hechten rechters er bij een juridisch geschil veel waarde aan.

Wat u verder nog moet weten?

  • In verband met privacy worden de medische gegevens die aan de basis van het oordeel liggen niet met de werkgever worden gedeeld.
  • De kosten voor het aanvragen van een deskundigenoordeel bij een tweede spoor traject bedragen € 100,-, tenzij de werknemer zich onvoldoende heeft ingespannen voor re-integratie of als er sprake is van veelvuldig ziekteverzuim.
  • Het deskundigenoordeel laat normaal gesproken 2-3 weken op zich wachten.

Meer weten over deskundigenoordeel tweede spoor?

Wilt u meer informatie over het deskundigenoordeel bij een tweede spoor traject? Of wilt u de hulp van onze re-integratiecoach om het traject in goede banen te leiden? Bel ons dan op +31(0)85-2031331 stuur ons een e-mail via info@a-b-care.nl of laat een bericht achter op het contactformulier. Wij nemen dan snel contact met u op!