Bij ziekte of arbeidsongeschiktheid wordt een werknemer 2 jaar lang beschermd tegen ontslag, met recht op doorbetaling. Toch is het onder bepaalde omstandigheden mogelijk dat er ontslag plaatsvindt tijdens de re-integratie. In dit artikel van A&B Care gaan we hier dieper op in.

2 mogelijkheden voor ontslag tijdens re-integratie

De werkgever heeft de plicht om de werknemer twee jaar lang te ondersteunen en om de 1e en 2e spoor traject kosten te betalen; zodat de werknemer zo snel mogelijk weer terug kan keren in het arbeidsproces. Er zijn echter twee situaties waarbij de werkgever hier niet verplicht toe is en de werknemer ontslagen kan worden: als het ontslag om een andere reden al rond was voor de ziekte. En wanneer de werknemer tijdens de re-integratie aantoonbaar onvoldoende inspanning heeft geleverd.

1. Ontslag was al rond voor de ziekte

Wanneer de werkgever al voor de ziekte een ontslagvergunning heeft aangevraagd en deze is goedgekeurd, is de werkgever niet verplicht om de werknemer twee jaar lang te begeleiden. De werknemer mag dan tijdens het re-integratietraject ontslagen worden.

2. Werknemer levert onvoldoende inspanning bij de re-integratie

De Wet verbetering poortwachter verplicht werknemer en werkgever om er samen uit te komen. Hierbij is de werknemer verplicht om actief bij te dragen om snel weer aan het werk te komen. Als hij hierbij aantoonbaar in gebreke blijft, dan kan de werkgever eerst een sanctie uitdelen in de vorm van een loonsanctie. Wanneer er geen verbetering optreedt kan dit er uiteindelijk toe leiden dat de werknemer tijdens het re-integreren ontslagen wordt via een gerechtelijke uitspraak.

Een werknemer blijft in gebreke wanneer hij zonder goede reden niet bereid is om het gesprek met zijn werkgever aan te gaan; afspraken en instructies herhaaldelijk niet nakomt en wanneer hij niet actief meewerkt.

Onder goede reden verstaan we een psychische stoornis, waardoor de werknemer niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn acties, of andere verzachtende omstandigen. Deze kunnen per situatie verschillen. Het is daarom aan te raden om als werkgever vooraf juridisch advies in te winnen, voordat u iemand ontslaat tijdens de re-integratie.

Contact met A&B Care B.V.

Wilt u een zieke werknemer laten begeleiden? Heeft u moeite met de re-integratie van een werknemer? Of heeft u advies nodig over re-integratie? Bel ons dan op +31 (0)85-2031331 of stuur een e-mail naar info@a-b-care.nl.