Wie ontslag krijgt, heeft normaal gesproken recht op een transitievergoeding. Maar hoe zit dat bij 2e spoor re-integratie? De werkgever heeft de werknemer begeleid naar nieuw werk en al die tijd het loon doorbetaald, maar uiteindelijk krijgt de werknemer wel ontslag. In dit artikel legt A&B Care B.V. uit wanneer er recht is op een transitievergoeding en wanneer niet.

Transitievergoeding na ontslag 2e spoor

Wanneer de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever stopt, mag er een ontslagaanvraag worden ingediend bij het UWV. Indien het UWV deze goedkeurt, heeft de werkgever recht op een transitievergoeding. Maar als de werkgever zich niet actief genoeg heeft bijgedragen aan de re-integratie van de werknemer, wordt er een loonsanctie opgelegd. In dat geval moet de werkgever eerst nog maximaal een jaar loonvergoeding blijven betalen.

Wanneer geen recht op transitievergoeding 2e spoor?

Een werknemer heeft bij een 2e spoor normaal gesproken dus recht op een transitievergoeding. Maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft de werknemer hier geen recht op als hij zich tijdens het traject onvoldoende actief en constructief heeft opgesteld. Om dit vast te stellen, zal de werkgever het UWV vragen om een deskundigheidsoordeel te geven. Dit is een niet-bindend advies, maar de rechter zal dit in de meeste gevallen overnemen.

Andere voorbeelden van situaties dat er géén recht is op een transitievergoeding bij een 2e spoor traject zijn: de werknemer gaat met pensioen, het dienstverband wordt beëindigd middels een vaststellingsovereenkomst of als de financiële situatie van de werkgever het niet toelaat om een transitievergoeding uit te betalen zonder het voortbestaan van het bedrijf in gevaar te brengen.

Transitievergoeding declareren bij 2e spoor

Het doel van het 2e spoor traject is om mensen weer aan het werk te krijgen. Om werkgevers die twee jaar lang de loonkosten hebben doorbetaald tegemoet te komen, is er de compensatieregeling transitievergoeding. Deze vergoedt de kosten van de transitievergoeding, om zo het aantal slapende dienstverbanden terug te dringen – dit is de situatie waarbij er geen loondoorbetalingsplicht meer is, maar de werkgever de werknemer wel in dienst houdt om zo geen transitievergoeding te hoeven betalen.

Kosten werkgever aftrekken van de transitievergoeding

De verplichte kosten die een werkgever maakt voor een 2e spoor traject moet hij zelf betalen. Heeft hij ook niet verplichte kosten gemaakt om de werknemer weer aan het werk te krijgen? Dan bestaat er een mogelijkheid dat hij deze van de transitievergoeding af mag trekken.

Contact opnemen met A&B Care B.V.

Heeft u een vraag naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen voor het begeleiden van een 2e spoor traject? Bel ons dan op +31(0)85-2031331 stuur een e-mail naar info@a-b-care.nl of stel uw vraag via ons contactformulier. Wij nemen dan snel contact met u op!