Na een lange periode van ziekte of andere vorm van arbeidsongeschiktheid, is het belangrijk dat er een re-integratieproces wordt gestart om ervoor te zorgen dat een werknemer weer aan het werk kan. Als er om bepaalde redenen geen mogelijkheid meer is voor een medewerker om terug te keren in de huidige/voormalige functie, dient er zo snel mogelijk een 2e spoor re-integratie gestart te worden. Dit is namelijk wettelijk verplicht. Daarnaast kan het ook verzuimkosten voorkomen. Een 2e spoor re-integratie is erop gericht om snel een nieuwe en gepaste werkomgeving te vinden die aansluit op de omstandigheden van de werknemer. Wie beslist er over een 2e spoor re-integratie en wie draagt welke verantwoordelijkheden? A&B Care gaat daar in dit artikel dieper op in.

Bedrijfsarts en arbeidsdeskundige

Tijdens een re-integratie traject wordt ten eerste bepaald of er passend werk voor een werknemer gevonden kan worden bij de huidige werkgever. Dit kan hetzelfde werk zijn als voorheen, maar dit kan ook ander werk zijn. Dit wordt het eerste spoortraject genoemd. In sommige gevallen is dat niet mogelijk en dient 2e spoor integratie te worden ingezet. Dit wordt bepaald door een bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige. Zodra hij of zij aangeeft dat dit nodig is, is een werkgever wettelijk verplicht om hieraan mee te werken.

Start van het 2e spoor integratie traject

Zodra een bedrijfsarts of een bedrijfsdeskundige heeft bepaald dat er een 2e spoor integratie traject dient te worden gestart, is het van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt. Niet alleen is dit wettelijk verplicht, het voorkomt ook onnodige verzuimkosten. Een goed re-integratiebeleid is erop ingesteld om zo snel mogelijk een nieuwe werkomgeving te vinden die zo goed mogelijk aansluit bij de capaciteiten van een werknemer. Hoe eerder de re-integratie wordt gestart, hoe groter de slagingskans is.

Plan van aanpak

Bij een 2e spoor re-integratietraject wordt een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld en wordt een medewerker op diverse terreinen begeleid, zoals bij sollicitatievaardigheden en gesprekstechnieken. Met een dergelijke positieve aanpak wordt er ook meteen gewerkt aan de intrinsieke motivatie van de medewerker. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de werkgever, waarbij een uitvoerige rapportage de basis van het dossier vormt.

Contact met A&B Care B.V.

Wilt u meer weten over wat er allemaal komt kijken bij een 2e spoor integratieproces? Of heeft u advies nodig voor de re-integratie van een werknemer? Bel ons dan op +31 (0)85-2031331 of stuur een e-mail naar info@a-b-care.nl.