Is een werknemer of werkgever verantwoordelijk voor de re-integratie?
Na een periode van ziekte, letsel of andere omstandigheden die het arbeidsvermogen van een werknemer kunnen beïnvloeden, zal hij of zij weer terug moeten keren naar het werk. Dit is een moeilijke stap. Zeker wanneer de werknemer een lange tijd uit de roulatie is geweest. Om de re-integratie voor een werknemer gemakkelijker te maken, is het van belang om hem of haar zo snel mogelijk weer aan het werk te laten gaan. Desnoods met aangepast werk of in een andere functie. Maar wie is er verantwoordelijk voor de re-integratie? De werknemer zelf? Of de werkgever? A&B Care B.V. legt het uit.
Wet Verbetering Poortwachter
De wettelijke bepalingen omtrent re-integratie van een werknemer staan geregistreerd in de Wet Verbetering Poortwachter. Hieruit wordt duidelijk dat zowel werkgever als werknemer verantwoordelijk zijn voor de snelle terugkeer van een werknemer naar het werk. In een re-integratiedossier moeten werkgever en werknemer nauwkeurig bijhouden wat hun inspanningen zijn om dit doel te bereiken. Gebeurt dit niet? Dan kan dat van invloed zijn op de loondoorbetaling en uitkering.
1e spoor of 2e spoor re-integratie
Een werknemer kan op twee manieren terugkeren naar werk. Via een 1e spoor re-integratie of een 2e spoor re-integratie. Als de werknemer via een 1e spoor re-integratie weer aan het werk gaat, gaat de werknemer weer werken bij de huidige werkgever. Indien nodig in een nieuwe of aangepaste functie. Bij een 2e spoor re-integratie kan de werknemer niet meer bij de huidige werkgever terecht en krijgt deze ander passend werk bij een andere werkgever. Zodra duidelijk wordt dat de werknemer niet kan terugkeren in de huidige functie, is het van belang om zo spoedig mogelijk een 2e spoor re-integratietraject op te starten. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar kan ook onnodige verzuimkosten voorkomen. A&B Care B.V. helpt u hier graag bij.
Hulp van A&B Care B.V.
Er is dus sprake van een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de re-integratie van een werknemer. Zowel aan de kant van de werkgever als aan de kant van de werknemer moet alles gedaan worden om de getroffen werknemer zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Maar dit hoeft u niet alleen te doen. A&B Care B.V. staat voor u klaar. Wij bieden intensieve begeleiding, zodat de werknemer snel weer in een werkritme komt. Om dat doel te bereiken, maken we gebruik van verschillende instrumenten. Denk aan loopbaanoriëntatie, sollicitatieondersteuning, coaching, taalonderwijs, bemiddeling en indien nodig omscholing, bijscholing of herscholing.
Contact met A&B Care B.V.
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Of wilt u meer informatie over re-integratie? Bel naar +31 (0)85-2031331 of stuur een e-mail naar info@a-b-care.nl.